Team Decensin Kristiina Mäkelästä tuli toinen suomalainen kolmiloikkaaja, joka on varmistanut tiensä Tokion olympiakisoihin.

Tokion olympiaraja (14,32) ylittyi, kun Mäkelä hyppäsi ennätyksensä 14,41 Kuortaneen juhannuskisojen neljännellä kierroksella.

– Helpotus. Se oli ensimmäinen asia, joka tuli mieleen, Mäkelä kertaili tuntojaan.

Kuortaneella Mäkelä oli selkä seinää vasten. Jos olympiakisojen tulosraja ei olisi rikkoutunut, olympiamatka olisi jäänyt väliin, sillä kisojen tulosrajan oli jo ennen Kuortaneen kilpailua rikkonut 32 urheilijaa, joka on se määrä hyppääjiä, joita Tokion naisten kolmiloikkaan oli kaavailtu.

Kuortaneella Mäkelä ponnisti ensin 14,20, sitten 14,30 myötätuulessa (+2,3 m/s) ja vielä 14,19 ennen ennätyshyppyä.

– Taso hypyissä on ollut tasainen jo pitkään, mutta se ei riitä, jos ei tule yhtä sellaista piikkihyppyä ja nyt se tuli, Mäkelä kertaili vahvan liikutuksen vallassa.

Mäkelän mukaan Kuortaneen ennätyshypyssä ei lopulta ollut isoa eroa hänen aiempiin hyppyihin tänä kesänä.

– Oikeastaan silloin, kun pääsen lankulta kunnolla ilmaan, vartalo säilyy suorana ja silloin se on tällaista. Usein on käy niin, etten ponnista kunnolla lankulta ja hypyt menevät laakana ja se on sitten 14,20, Mäkelä sanoi. 

– Nyt näistä hypyistä myös 14,30 oli hyppynä ok.

Mäkelän ennätys ennen Kuortaneen kilpailua oli 14,38, jonka hän on loikkinut hallissa. Ulkoradoilla Mäkelän aiempi ennätys oli 14,31.

Kuortaneen ennätyksellään Mäkelä menee Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Hän edellään on hiljattain SE:n 14,63 loikkinut Senni Salminen.

– On siellä vielä parempaa luvassa. Nyt tavoitteena oli rikkoa tulosraja. Nyt tässä on vielä aikaa hioa hyppyä ja toivon mukaan, se todella pitkä hyppy tulee Tokiossa.

 

Lähde: Suomen Urheiluliitto ry

Koko jutun voit lukea yleisurheilu.fi verkkosivuilta >